Αλέξανδρος Μούκανος: "Είμαι “εργάτης” του Θεάτρου, πιο συγκεκριμένα του Κ.Θ.Β.Ε.!"
Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;
Το «φως» είναι σχετικό και έχει να κάνει με το πώς το βλέπει και το νοιώθει κάποιος. Δημιουργείται μία αλληλένδετη σχέση μεταξύ ηθοποιού και θεατών, ένα αλισβερίσι όπου όλοι κάτι δίνουν και κάτι λαμβάνουν από αυτή την συνθήκη. Μέσα, λοιπόν, από αυτή την πορεία ο ηθοποιός λαμβάνει κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματα και τις αναζητήσεις του σχετικά με την ύπαρξή του. Θέλω να αποφύγω τα ρομαντικά λόγια σε σχέση με το επάγγελμά μας, γιατί ο ηθοποιός είναι το πιο βασανισμένο πλάσμα. Γι' αυτό μπαίνει σε αυτή την διαδικασία και μέσα από την αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους και το κοινό να λάβει και ο ίδιος αυτό το φως, που θα τον γαληνέψει και θα είναι η κινητήριος δύναμη για να συνεχίσει. Βάζει το χέρι πολύ βαθιά μέσα του και σκαλίζει τα κρυμμένα κομμάτια της ψυχής του. Ανάμεσα στον θεατή και τον ηθοποιό, ο ηθοποιός είναι αυτός που τολμάει περισσότερο και παλεύει και για τους δύο.
Ο χώρος σας έχει πληγεί ολέθρια. Πώς βλέπετε το μέλλον του θεάτρου; και ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στα άτομα που παίρνουν αποφάσεις.
Το Θέατρο δεν πρόκειται να σταματήσει να υπάρχει, απλά περνάει από κάποια στάδια και βιώνει κάποιες δοκιμασίες. Πολλές φορές όλα αυτά έχουν να κάνουν με τα κοινωνικά φαινόμενα, πως διαμορφώνεται η συνθήκη ζωής κ.α. Το Θέατρο όμως δεν θα πάψει να υπάρχει!
Δεν δίνεται η δυνατότητα σήμερα να υπάρξει αυτή η σχέση ηθοποιών και θεατών. Είναι μια κατάσταση που γεννάει σε όλους μας θλίψη. Δουλέψαμε για κάποια έργα και δεν μας έχει δοθεί η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε αυτή την προσπάθεια με τον κόσμο. Φυσικά υπάρχει το θέμα της υγείας, μπαίνει πρώτα και πάνω από όλα. Και για να λάμψη πάλι το θέατρο θα πρέπει όλοι να είμαστε υγιείς. Υπό αυτή την κατάσταση κάνουμε υπομονή και περιμένουμε.
Επίσης με όλο αυτά τα γεγονότα που έχουν ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό στον χώρο μου θλίβομαι για το Θέατρο, μολύνονται οι ψυχές μας. Φυσικά καλώς βγήκαν όλα αυτά στο φως. Πρέπει να ξεκαθαρίζουν κάποιες άσχημές συμπεριφορές και εννοείται πως είμαι δίπλα στα άτομα που έχουν πληγεί από αυτές τις συνθήκες. Πιστεύω όμως ότι το μεγάλο θύμα όλη αυτής της κατάστασης είναι το Θέατρο. Αγωνιούμε για να δώσουμε μια υπόσταση στο μεγαλείο του Θεάτρου. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο χώρος αυτός δεν αντικατοπτρίζεται μέσα από τις άσχημες συμπεριφορές κάποιων ανθρώπων. Δεν είμαστε όλοι έτσι. Ας μην καούν και τα χλωρά μαζί με τα ξερά.
Πού ήσασταν πριν την πανδημία;
Η
πανδημία μας βρήκε στην σκηνή της Μονής Λαζαριστών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου
Ελλάδος, όπου ανεβάζαμε το έργο «Βαβυλωνία» του Δημητρίου Κ. Βυζαντίου σε
δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Τάκη Χρυσικάκου. Μια δουλειά
με αξιόλογους συναδέλφους, η οποία δυστυχώς ανέβηκε μόνο για τέσσερις μέρες.
Έχοντας ζήσει στιγμές σε θεατρικές σκηνές και τηλεοπτικά πλατό, το σανίδι ή η κάμερα προσφέρει περισσότερη ελευθερία στον ηθοποιό;
Το Θέατρο έχει όλη την δύναμη. Η τηλεόραση, για εμένα, είναι ένα καλό βιοποριστικό μέσο. Δεν με ενδιέφερε και ποτέ δεν επιδίωξα την αναγνωρισιμότητα μέσα από την τηλεόραση. Πιο πολύ με γεμίζει το Θέατρο. Είμαι ικανοποιημένος από την πορεία μου στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου είναι η βασική μου έδρα. Μου έχει δώσει μεγάλες χαρές και πολλές δυνατότητες να ανεβάσουμε αξιόλογες παραστάσεις. Είμαι γεμάτος από αυτή την πορεία και μέσα από τις συνεργασίες με αξιόλογα πρόσωπα.
Έχετε να μας διηγηθείτε μια αστεία ή περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή;
Πολλά γεγονότα έχω ζήσει μέσα από την πολυετή που πορεία σε αυτό τον χώρο. Στο θέατρο ότι συμβαίνει στην σκηνή γεννιέται και πεθαίνει εκείνη την στιγμή. Επομένως κάθε μέρα και κάθε φορά είναι κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό. Το κοινό σε κάθε παράσταση είναι διαφορετικό και είναι αυτό που σε εξιτάρει στο Θέατρο.
Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την νέα χρονιά;
Να συνεχίσουμε την παράστασή μας και να λάβει την ανταπόκριση που όλοι λαχταρούμε. Επίσης να γίνει ένας νέος προγραμματισμός με θεατρικά έργα, τα οποίο πρόκειται να αποφασίσει ο νέος διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε. ο κύριος Κολοβός. Πιστεύω πάρα πολύ σε αυτόν και τις ικανότητές του.
Εύχομαι να γεμίσει η Θεσσαλονίκη, αλλά
και όλη η Ελλάδα με ουσιαστικό και πραγματικό Θέατρο! Να λειτουργήσει ξανά και
να ανασάνει το Θέατρο.
Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;
Να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την δυσοίωνη
κατάσταση, εννοώ από πλευρά υγείας! Και να ανθίσει πάλι το Θέατρο και να
σμίξουμε εκεί όλοι μαζί!